Kunhan saan aikaiseksi, laitan tänne ohjeita ja kuvia suosikkiruuistani:)

 

  Sitruunalohen suolasin ensin hienolla suolalla, sopii mielestäni paremmin kuin karkea suola, sitten kerros tilliä väliin, jonka päälle siruunaviipaleita ja vielä kerros tilliä päälle. Uuniin 175 asteeseen tunnin ajaksi ja on muuten hyvää

 

 

Siskon nakkikeitto

7dl kanalientä

n.8kpl nakkeja

8 perunaa

2 porkkanaa

4 sentin pala purjoa

1/2dl selleriä kuutioina

1/2dl lanttua kuutioina

1/2dl palsternakkaa kuutioina

2rkl silputtua persiljaa

Kuori ja paloittele perunat noin puolen sentin kuutioiksi, tee sama porkkanoille, sellerille, lantulle ja palsternakalle, silppua purjo ja persilja.

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi, lisää potut ja muut juurekset, keitä vähän raollaan olevan kannen alla n. 15min. kunnes juurekset ovat lähes kypsiä, lisää pilkotut nakit sekä persiljasilppu, anna hautua hetken aikaa. Ei tarvitse lisämausteita, kun vaan onnistuu laittamaan oikean määrän kanalientä.

 

  Näyttää hieman sotkuiselta, mutta on hyvää maissilla täytettyä lihamureketta ja yrttiporkkanoita.

Mureke:

0,5dl vehnäjauhoja

500g jauhelihaa

2 sipulia

1 kananmuna

4 valkosipulin kynttä

2rkl grillaus- ja yleismaustetta

2rkl ketsuppia

täyte:

300g pakastemaissia

2tl basilikaa

Hienonna sipulit ja kuullota niitä hetki kuivalla pannulla, sekoita sipulit jauhelihaan sekä muna, mausteet ja vehnäjauhot. Voitele vuoka ja levitä 2/3 murekemassasta vuuan pohjalle ja reunoille, paina keskelle syvennös ja levitä siihen maissi basilika seos, lisää loppu mureke "kanneksi". 175-200 astetta 30-45min.

Yrttiporkkanat:

400g porkkanoita

1rkl voita

ripaus suolaa

ripaus sokeria

1tl basilikaa

Kuori ja viipaloi porkkanat, kypsennä niitä vähässä kiehuvassa vedessä n. 20 min. valuta vesi pois, lisää voi ja mausteet.

 

Välillä täytyy saada "roskaruokaa" En hirmuisesti pidä grilliruuasta, niin teen itse kebab lihan. Mielestäni parempaa kuin grillillä ja niin on moni muukin sanonut:)

2kg jauhelihaa (nauta)

90g aromisuolaa

1/2dl mustapippuria (rouhittua)

Kaikki ainekset sekaisin ja muotoillaan murekkeen tapainen pötkö. Folio ympärille folioon olen pistellyt puukolla muutamia reikiä alareunaan, jotta lihanesteet pääsevät valumaan paketista pois. Pötkö ritilän päälle ja pelti alle ettei rasvat valu uunin pohjalle.100 astetta ja neljä tuntia. Annetaan vetäytyä ja se on siinä:) Puukolla mahdollisimman ohkaisia siivuja sitten, tuohon tuskin juustohöyläkään pystyy. Itse olen laittanut tuota mustapippuria vajaan puolikkaan desin, maistuu muksuillekin paremmin...  Seuraavina päivinä pannulla voissa tai öljyssä paistaa nuo siivut, parempaa kuin jos lämmittäisi mikrossa.

Lisukkeeksi sopii erinomaisesti riisi ja tulinen tomaattikastike:

1prk paseerattua tomaattia

1/2-1tl suolaa

1/2- 1 1/2tl valko- ja mustapippuria

1tl basilikaa

ripaus oreganoa/pizzamaustetta

2rkl soijaa, vähän ketsuppia makeutta antamaan

Kaikki kattilaan ja keitellään hiljalleen n.30min.

Kastike on erittäin tulista eikä sitä paljon pysty "mausteena" käyttämään, olen keittämisen lopussa laimentanut kastiketta ketsuppia lisäämällä sopivaksi.

 Jauhelihakeitto hieman muunneltuna

800g pottuja

2 porkkanaa

400g lanttua

200g juuriselleriä

200g palsternakkaa

3L vettä

6 lihaliemikuutiota

6 maustepippuria

750g jauhelihaa

1 purjo

1/2 kiinankaali

2tl yrttisuolaa

Kuori ja paloittele kasvikset samankokoisiksi paloiksi, lisää juurekset, liemikuutiot ja pippurit kiehuvaan veteen, lisää potut hetken kuluttua, keitä n. 10 min. Lisää jauheliha nokareina ja suikaleiksi leikattu purjo sekä kiinankaali. Anna hautua kannen alla n. 15 min. Mausta yrttisuolalla.

 

Niin hyvää että tätä söis vaikka joka päivä, päihittää mennen tullen perus makaronilaatikon.

Makaronilaatikko

Ensiksi kastike:

800g jauhelihaa

2 sipulia

7 porkkanaa

2 varsisellerin vartta

silputtua persiljaa yksi ruukullinen

2rkl oliiviöljyä

1,5dl tomaattimurskaa

3 3/4dl lihalientä

3tl suolaa

1/2tl mustapippurirouhetta

1tl basilikaa

1tl oreganoa

1/2tl juustokuminaa

1/2tl muskottipähkinää

Laatikkoon:

2pss makaroneja

8dl lihalientä

4 kananmunaa

Pilko sipuli, kuori ja raasta porkkanat, kuori varsisellerin varsi ja leikkele se ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sipulia n. 2 min. ajan ja lisää sekaan varsisellerin siivut, jatka kuullottamista muutaman minuutin ajan, lisää jauheliha ja ruskista se, mausta persiljasilpulla ja mausteilla. Lisää lopuksi porkkanaraaste, tomaattimurska ja lihaliemi, kypsennä miedolla lämmöllä, vähän raollaan olevan kannen alla 1,5-2 tuntia.

Kuumenna uuni 225 asteeseen, keitä makaronit kypsiksi ja kaada kulhoon, lisää jauhelihakastike ja sekoita, kaada seos uunivuokaan ja lisää lihaliemestä sekä vispatuista kananmunista tehty liemi, tökkää uuniin 15min. jonka jälkeen uunin lämpö lasketaan 160 asteeseen ja kypsennetään vielä 30min.

 

Näistä tulee mukavan ruskeita lettuja, vaikka ensimmäinen jääkin yleensä vaaleaksi, mutta se johtunee pannusta tai vähäisestä lämmöstä.

Lätyt:
5 dl maitoa
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Lihapasteijat:

voitaikina:

250 g rasvaa + 250 g vehnäjauhoja + (1 tl leivinjauhetta) + 1½dl kylmää vettä

nypi rasva ja jauhot + leivinjauhe ryynimäiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi yhdellä kertaa ja pusertele tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina muovipussiin, taputa pussin päältä levyksi ja laita taikina kovettumaan kylmään ainakin pariksi tunniksi.

Jauhelihatäyte:

2 dl keitettyä riisiä (vähän vajaa dl raakana ja siis puuroriisiä)

250 g jauhelihaa, ruskista sipulin kanssa
1 pieni sipuli

2 kananmunaa, keitä ( laita munat kylmään veteen kattilassa ja siitä kun vesi rupeaa kiehumaan niin keitä 8 minuuttia ja laita munat kylmään veteen jäähtymään, kuori ja hienonna/tilsi esim haarukalla)

noin 1/2 dl lihalientä

suolaa, hienonnettua maustepippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa,

sekoita kaikki täyteainekset sekaisin, mausteita saa olla paljon!!! laita täytekin jähmettymään kylmään, niin se on helpompi annostella pasteijoihin, täytteen voi myös tehdä jo edellisenä iltana.

Pasteijoiksi valmistaminen:

- kaulitse jähmettynyt taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi... käytä pohjalle reilusti jauhoja, ettei tartu pöytään, mutta pinnalle ei saa jäädä jauhoja... muuten pasteijat eivät ummistu, tai voihan ne reunat tietty voidella vedelläenlightened

voitele pasteijat munalla ja paista 200 - 225 asteessa 15-20 minuuttia.
Toisella kertaa vähensin leivinjauheen määrää, mielestäni se maistui hieman liikaa, puolet eli 1/2 tl riitti hyvin...

Karjalanpaisti

toisinaan teen myös hirvipaistin, ainakin jouluisin ja melkein väittäisin sen olevan parempaa kuin isäukon tekemä. Vaikka hän on sitä vuosikaudet tehnyt.


1 Paketti valmiita paistilihoja n. 600g
2-3 sipulia
4 porkkanaa
3-4 valkosipulinkynttä
1 1/2 tl mustapippurirouhetta
5 laakerinlehteä
3 lihaliemikuutiota
2 tl suolaa
1 rkl grillaus- ja yleismaustetta
1 tl paprikajauhetta

Paloittele sipuli lohkoiksi tai jos haluat silpuksi, itse lohkon kun vihaan sitä silmien kirvelyäangry Kuori porkkanat ja siivuta ne sekaan uunin kestävään kulhoon tai pataan, lisää lihat ja mausteet, lisää vettä niin että lihat peittyvät, työnnä uuniin 200 asteeseen tunniksi ja pienennä lämpö sitten johonki 150 asteeseen, pidä niin kauan kunnes lihat ovat niin pehmeitä, että lusikalla halkaisee, eli aamulla kun uuniin laittaa, pääsee iltapäivällä syömään. Maustemäärät ovat suuntaa antavia, koska en mittaa lusikalla, vaan kaadan mausteet suoraan pussista sekaan. Suolaa saa laittaa aika paljon... Hirvipaistin teen muuten aika samalla tavalla, paitsis että ruskistan hirven+ possunlihan pannulla, jossa reilusti voita+ öljyä ja mausteet laitan jo pannulle ja sitten vasta uuniin kypsymään.

Tähän on vaikea arvioida mausteiden määrää, koska yleensä kaadan pussista en mittaa. Suolaa voi myös lisätä lopuksi jos ei mennyt ihan oikein.

 Muussin kanssa hyvää on nakit, joiden ympärille oon kietonu pekonia, joskus oon laittanu väliin viillon pitkittäin ja ripotellut sinne mustapippurirouhetta, pekonin alle sopii erinomaisesti myös juustocheeky

 

Monesti netistä etsinyt vaikka minkälaista ohjetta kiinalaiseen ruokaan ja yleensä saanut pettyä. Mistään ruokasoodalla pehmittämisestäkään ei ole ollut apua, vaikka sitä yleensä käytetäänkin kiinalaisissa ravintoloissa. Niin päätin tehdä sitten oman pään mukaan, tuli pehmeää lihaa ja maku oli muutenkin hyvä. Melko lähellä sitä oikeaa...

Possun tai naudan lihaa ohkaiseksi paloiteltuna (kuvassa possua)
1-2 punaista chilipaprikaa
2 sipulia
4-5 tl sokeria
paprikaa paloiteltuna
1 tölkki herkkusieniä
1/2 dl ananasmehua
rypsiöljyä paistamiseen

Laita lihat uunivuokaan, ripottele päälle runsaasti suolaa ja peitä vedellä, työnnä uuniin 200 asteeseen tunniksi, jonka jälkeen pienennä lämpö 150 asteeseen, pidä niin kauan kunnes liha on todella pehmeää, eli varmaan sen 4-5 tuntia. Pilko chili ja lohko sipulit ja laita ne pannulle paistumaan, öljyä saa olla reilusti n. 1 dl, älä paista kauaa ettei sipuli mene liian pehmeäksi, ripottele sokeri sipulien päälle, lisää paprikat ja herkkusienet, sekä paistetut lihat, jotka olet siivilöinyt pois vedestä. Lisää lopuksi ananasmehu. Sipulit voi myös paistaa eri pannulla valmiiksi, jolloin ne eivät pehmene liikaa ja nakata ne sitten viimeisenä sekaan ja jos haluaa voi lihoihin lisätä vaikka paprikajauhetta, paistamisen jälkeen:)

 Kiinalais Italialainen Pizzasmiley edelliseltä päivältä oli jäänyt yli tuota kiinalaista, joten laitoin sen sit pizzan päälle, tuli oikein hyvä välipala, hieman tulisuutta ja ananaksen makeutta, mielenkiintoinen sanoisin ja yllättävän hyvää oliyes

 Lohkoperunat:
Pese potut puhtaiksi (n. 10 kpl), lohko, laita vuokaan ja lisää 1/2 dl rypsiöljyä sekä n. 4 rkl grillaus- ja yleismaustetta. Paista 200 asteessa n. 30 min.

 Lasagne, mun lempparicheeky
Oon joskus tehnyt ihan alusta asti itse, mutta tämä on nopeampi tehdä... Olen muuttanut hieman ohjetta ja teen niistä kaupan valmiskastike pusseista tätä. Voi toki tehdä niinkuin pussin kyljessä lukee, mutta siitä tulee pahaa. (maito vie mausteilta makua)

Tai kyllähän sen syö jos oikein nälkä on...

eli:

Lasagne kastikeainespussi (olikohan maggi merkkinen).
Muuten tehdään ohjeen mukaan, paitsis jätetään maito pois ja sen tilalle sama määrä vettä. Kun kastike on valmis, lisään vielä ruokalusikallisen pizzamaustetta.
Paljon parempaa näin:D

 

Pitää laittaa tähän ohje, miten tehdään "oikea" pizzapohja, ohut ja rapea, aikaa siihen kuluu paljon, kun välillä kohotellaan ja taas lisätään jauhoja, mutta ehdottomasti parempaa kuin pullapohja pizzat.


 

Mun herkkua:) aurajuustolla täytetyt herkkusienet ja pekonia ympärillä, kesällä hyvää grillattuna, talvella onnistuu uunissakin...

 

Kaalikääryleet